onderhoud en tips

houten kozijnen levensduur

De levensduur van uw houten kozijnen is afhankelijk van het gebruikte soort hout. Hout wordt ingedeeld in verschillende klasse. Het hout voor hardhouten kozijnen  (meranti) komt uit de hogere klasse en gaat zo’n 40 tot 75 jaar mee. Grenen/vuren houten kozijnen zijn gemaakt van hout uit een lagere klasse en gaan zo’n 15 tot 25 jaar mee.

houten kozijnen hebben een warme uitstraling

Het mooie van houten kozijnen is dat het echte natuurproducten zijn. Als u houten kozijnen neemt, krijgt uw huis daardoor een warme uitstraling. Door het natuurlijke houtnerfpatroon in het houten kozijn heeft u altijd een uniek product.

houten kozijnen verven

U kunt uw houten kozijnen eenvoudig een andere kleur geven. Houten kozijnen zijn namelijk overschilderbaar. Dit is een pluspunt vergeleken met kunststof kozijnen, waar de kleur moeilijker van te veranderen is. Daarbij beschermt verf uw houten kozijnen tegen vocht. Met een schilderbeurt geeft u uw houten kozijnen dus een verzorgde uitstraling en u verlengt de levensduur.

houten kozijnen kunt u zelf bewerken

Het grote voordeel van houten kozijnen is dat u ze kunt bewerken. Kleine slechte stukken kunt u gemakkelijk vervangen, beschadigingen kunt u vrijwel altijd repareren en hout is eenvoudig te boren. Bij kunststof kozijnen moet er bij beschadigingen veelal een vakman aan te pas komen. Met houten kozijnen bespaart u op deze reparatiekosten, omdat u kleine reparaties zelf kunt opknappen.

onderhoud van houten kozijnen

Bij houtenkozijnen, is het belangrijkste onderhoud de periodieke schilderbeurt. Verf beschermt het hout namelijk tegen weersinvloeden. We adviseren u om hardhouten kozijnen eens in de vijf jaar te schuren en schilderen. Omdat zachthout vochtgevoeliger is, raden we aan om grenenhouten kozijnen eens in twee jaar te schuren en schilderen. Naast dat dit netjes staat, gaan uw kozijnen hierdoor ook langer mee.

houten kozijnen schoonmaken

Uw houten kozijnen blijven het mooist als u ze minstens eens per jaar schoonmaakt met warm water en regulier schoonmaakmiddel. Gebruik voor hout geen schuurmiddel of chloor, want dit kan het houten kozijn beschadigen. Controleer tijdens het schoonmaken meteen uw houten kozijnen. Als u zwakke plekken (kale plekken, scheurtjes enz.) in uw houten kozijn ziet zitten, dan kunt u deze opschuren en opnieuw schilderen. Op deze manier voorkomt u het rotten van hout.

onderhoud van hang en sluitwerk

Als u uw kozijnen naloopt, controleer dan meteen het hang- en sluitwerk. Dit zijn de bewegende delen van uw kozijnen. Als u de scharnieren van deze delen 1 à 2 keer per jaar smeert met smeermiddel, dan gaan ze weer soepel open en dicht. Gebruik hiervoor geen olie, want dit trekt juist vuil aan. Wij raden aan om teflonspray te gebruiken (geen siliconenspray).

als onderhoud niet voldoende is

Wanneer u tijdens het onderhoud van uw kozijnen grotere gebreken opmerkt, is het verstandig om meteen actie te ondernemen. Als uw kozijnen ernstige gebreken hebben, is het verstandig om deze te vervangen. U kunt zo voorkomen dat het probleem erger wordt en eventuele lekkage of houtrot ontstaat.